Video: Zwemonderwijzer

Jij geeft les aan kinderen, ouderen, gehandicapten of zelfs wedstrijdzwemmers. Je bedenkt zelf welke activiteiten je per les gaat behandelen. Als zwemonderwijzer geef je zwemles aan groepen mensen. Meestal zijn dit kinderen, maar je kunt ook lesgeven aan ouderen, gehandicapten of zelfs wedstrijdzwemmers.
Je werkt in het zwembad voor een gemeente, stichting of recreatiepark.

Tijdens de zwemlessen doe jij de oefeningen in het water voor. Je zorgt voor ondersteunende muziek zodat het ritme van de bewegingen goed aangevoeld wordt. Je let op de bewegingen die de deelnemers maken zodat zij zichzelf niet blesseren. Als je merkt dat iemand de oefening niet goed uitvoert corrigeer je diegene.

De zwaarte van de oefeningen pas je aan op de groep mensen die je les moet geven.
Zo zul je bij ouderen andere activiteiten behandelen dan bij gehandicapten.

Als zwemonderwijzer ben jij ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in het zwembad. Jij hebt een EHBO diploma dus je weet hoe je moet handelen bij bepaalde situaties.

Voornamelijk zul jij lesgeven aan jonge kinderen die hun zwemdiploma willen halen. Meestal gebeurt dit vanuit de school. Jij zorgt ervoor dat de kinderen de basisoefeningen van het zwemmen onder de knie krijgen. Je laat hen kennismaken met bijvoorbeeld het onderwater zwemmen en het watertrappelen. Sommige kinderen die bijvoorbeeld bang zijn voor water geef je extra aandacht. Als afsluiting van de zwemlessen neem je een examen af.

De kwaliteit van het water is heel belangrijk. Daarom moet dit streng gecontroleerd worden. Eén keer in de zoveel tijd voer jij een controle uit waarbij je het water test op bijvoorbeeld vervuiling of bacteriën.

Als je geen lessen geeft, houd je toezicht op de mensen die zich op dat moment in het zwembad begeven. Vaak beschik je over meerdere monitoren zodat je het hele zwembad in de gaten kan houden. Met een speciaal bedieningspaneel kun jij bijvoorbeeld het golfbad activeren of waarschuwingen omroepen. Als zich een gevaarlijke situatie voordoet, moet jij adequaat kunnen optreden.

Als zwemonderwijzer moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden en je kan met allerlei groepen mensen werken. Soms komt het voor dat je in het weekend of ’s avonds zult werken. Je hebt een goede fysieke conditie en je kan doortastend optreden.

Beschik jij over deze beroepseisen en spreken de werkzaamheden je aan? Dan is het beroep zwemonderwijzer misschien wel iets voor jou.