Video: Rijwielhersteller

Je helpt klanten die problemen hebben met hun fiets. De problemen kunnen van uiteenlopende aard zijn. Je noteert de klacht en de gegevens van de klant. Eventueel krijgt de klant een leenfiets mee, de fiets die gerepareerd moet worden breng je naar de werkplaats.
In de werkplaats wordt bekeken hoe het probleem het beste verholpen kan worden. Eventueel overleg je nog met jouw collega’s over de aanpak. In een werkplaats werk je vaak met meerdere mensen die zich allemaal bezig houden met de reparatie van tweewielers.

Vaak worden ook de andere onderdelen nog even gecontroleerd. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of het zadel en het stuur goed vast zitten en of er nog genoeg lucht in de banden zit. Bij reparaties wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van allerlei technische apparatuur. Na afloop van een reparatie moet al het gereedschap worden opgeruimd en moet de werkplaats netjes achtergelaten worden.
Omdat de ontwikkelingen in deze branche erg snel gaan is het belangrijk om de vakliteratuur bij te houden. Nieuwe ontwikkelingen kunnen je dan niet ontgaan.
Vaak werk je voor een werkgever, maar je kunt ook jouw eigen bedrijf beginnen. In beide gevallen is het zo dat je grotendeels zelf kunt bepalen hoe je jouw werkzaamheden uitvoert.
Je speelt altijd in op de wensen van de klant. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook tweewielers op maat worden gemaakt. De lengte van de klant wordt opgemeten en allerlei andere maten worden met behulp van de computer berekend. Aan de hand hiervan kan er een fiets worden gemaakt die helemaal voldoet aan de wensen van de klant. Nadat de fiets zorgvuldig is samengesteld, kan de klant een proefritje maken om te kijken of alles in orde is. Jouw doel is dat de klant de zaak weer tevreden verlaat.
Je moet als fietstechnicus gevoel hebben voor techniek, omdat je veel reparaties moet uitvoeren. Daarnaast moet je zorgvuldig kunnen werken en goed met mensen om kunnen gaan.
Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!