Video: Financieel Adviseur

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen klanten, je vergaart je eigen klantenportefeuille en onderhoudt deze relaties en houdt de gegevens bij in dossiers. Voor je een advies uit kunt brengen breng je de financiële situatie van de klant in kaart en verzamel je actuele informatie over de financiële dienst (bijvoorbeeld een spaarvorm). Je gaat na of de klant schulden heeft en kijkt naar zijn of haar inkomen. Als financieel adviseur maak je het de klant zo eenvoudig mogelijk, je vult formulieren in, kijkt of er voldoende onderpand is en stelt offertes op.

Je adviseert (potentiële) klanten, probeert je producten en diensten te verkopen. Een commerciële instelling is hiervoor een vereiste. De financieel adviseur moet weten waar hij over praat, zo kan je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in hypotheken. Een groot deel van je werk bestaat uit het uitbreiden van de klantenportefeuille en het onderhouden van klantencontacten. Je moet dus communicatief zeer vaardig zijn; goed met mensen om kunnen gaan en over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden beschikken.
Je bent regelmatig onderweg naar (potentiële) klanten. Is dit niet het geval, dan ben je op je kantoor te vinden of ben je thuis aan het werk. Het komt voor dat je ’s avonds werkt, aangezien (potentiële) klanten overdag werken. Als er een spoedklus is werk je over. Je merkt al wel dat je voor dit beroep flexibel moet zijn ingesteld.
Spreken de werkzaamheden van een financieel adviseur je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!