Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het afronden van de opleiding allround metselaar kun je aan de slag bij aannemers en particulieren in de bouwsector. De werkzaamheden vinden plaats op de bouwplaats waar jij als metselaar verantwoordelijk bent voor het correct aanbrengen van het metselwerk voor zowel nieuwbouw als restauratie projecten. Je bewaakt de voortgang en kwaliteit van het metselwerk en pleegt wanneer nodig overleg met je directe leidinggevende of de uitvoerder van de bouwplaats.Om een veilige en nette metselconstructie aan te brengen heb je tijdens de opleiding allround metselaar de benodigde kennis opgedaan over metseltechnieken, metselverbanden, lijmen en steenformaten. Naar aanleiding van de opdracht of werktekening inventariseer je wat de uit te voeren werkzaamheden zijn en tref je de nodige maatregelen. Daarbij kun je denken aan het maken van het metselmortel en het aanbrengen van eenvoudige hulpconstructies. Tijdens het uitvoeren van alle mogelijke werkzaamheden houd je rekening met de veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat jij en je collega’s veilig kunnen metselen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding doe je de nodige technische ervaring op, maar ook de praktijkervaring die je nodig hebt om jezelf het beste te kunnen ontwikkelen. Je leert alles over verschillende steensoorten, lijmen en species die je gebruikt bij dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast leer je veel over het plannen en organiseren van deze klussen. Het maken van muren, in verschillende vormen, is ook een onderdeel van de opleiding. Het lezen van bouwtekeningen en gebruik van verschillende materialen en gereedschap zijn hiernaast ook onderdelen van de opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.