Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Defensie is een hi-tech organisatie. Van wapensystemen tot supergevoelige sensoren; de krijgsmacht zit er vol mee. De mechatronicus is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie. Dat is een behoorlijke uitdaging want al deze systemen worden wereldwijd ingezet. Van snikhete woestijnen tot ijskoude poolkappen en van ver beneden de zeespiegel tot hoog in de dampkring. Dat maakt mechatronicus bij defensie dus een baan met grote verantwoordelijkheden en heel veel uitdagingen.Opleidingsinhoud
Tijdens VeVa vakrichting Mechatronica leer je alles over mechatronica en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert hoe je allerlei soorten materieel kunt onderhouden en repareren en gaat aan de slag met onder meer tekening lezen, materialenkennis, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek en werktuigbouw.Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:
Technische vakken
Je wordt opgeleid tot mechatronicus krijgt daarom verschillende technische vakken op het gebied van elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek, en werktuigbouw.
AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.
Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.
Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
- Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
- Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
- Leeftijd minstens 16 jaar
- Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Nederlandse nationaliteit
Kosten
Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.Verder leren
Met de VeVa vakrichting Mechatronica kun je veel verschillende kanten op bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht. Bij de Marine word je verder opgeleid als technicus op een van onze vele schepen. Zo leer je alle systemen van zo’n schip goed kennen. Bij de Landmacht kun je op veel verschillende plekken aan de slag. Je werkt met wapensystemen, mijnontruimingsapparatuur of drones. Bij de Luchtmacht start je meestal bij GU (gronduitrusting). Alle apparatuur die nodig is om een vliegtuig in de lucht te krijgen en te controleren op de grond is dan jouw verantwoordelijkheid als het gaat om onderhoud en reparatie. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!