Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Voertuigen zijn van levensbelang voor militairen. Auto’s, vrachtwagens, motoren en rupsvoertuigen zorgen voor transport, bescherming en vuurkracht. Militairen vragen ontzettend veel van het rijdend materieel. Ze opereren in Nederland maar ook in extreme kou of warmte, in de woestijn met zijn zeer fijne zand dat overal tussenkruipt of juist door de vette klei dat overal aan blijft plakken. Aan de autotechnicus de taak om al dit materieel zo snel mogelijk weer tiptop in orde te krijgen voor de volgende inzet!Opleidingsinhoud
Tijdens VeVa vakrichting Bedrijfsautotechniek leer je alles over sleutelen aan voertuigen en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je ontdekt hoe je verschillende soorten militaire motorvoertuigen moet onderhouden en repareren. Denk aan pantservoertuigen, wielvoertuigen en rupsvoertuigen. Je leert hoe je inspectiebeurten, afleveringsbeurten en onderhoudsbeurten moet uitvoeren. Ook voer je zelfstandig eenvoudige reparaties uit zoals het vervangen en afstellen van onderdelen en doe je metingen aan trucks om te kijken waar het probleem zit.Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:
Technische vakken
Je wordt opgeleid tot automonteur krijgt daarom verschillende technische vakken op het gebied van onderhoud, motoren, pneumatiek, hydrauliek, onderstellen, brandstof en remsystemen.
AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.
Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.
Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
- Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
- Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
- Leeftijd minstens 16 jaar
- Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Nederlandse nationaliteit
Kosten
Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.Verder leren
Met de VeVa vakrichting Bedrijfsautotechniek kun je veel verschillende kanten op bij het Korps Mariniers, de Landmacht of de Luchtmacht. Bij het Korps Mariniers ga je sleutelen aan voertuigen zoals de Viking, een rupsvoertuig, of de grote vrachtwagens en terreinvoertuigen zoals de Land Rover. Je werkt waar ook ter wereld onder alle omstandigheden. Bij de Luchtmacht ben je verantwoordelijk voor het onderhoud aan en herstel van onder meer vrachtwagens, terreinwagens, aanhangwagens, heftrucks, brandstoftankinstallaties en vliegtuigtrekkers. Bij de Landmacht ga je werken op een kazerne aan de verschillende wiel- en rupsvoertuigen. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!