Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Genisten worden ook vaak gezet ingezet bij humanitaire rampen zoals orkanen. Zij bouwen dan bijvoorbeeld noodwoningen voor de slachtoffers en herstellen rioleringen en wegen. Daarnaast zijn Defensie eenheden actief over de hele wereld. Om hun werk goed te kunnen doen, moeten ze een plek hebben om te eten, slapen, douchen etcetera. Deze compounds worden aan het begin van een nieuwe missie vaak van de grond af opgebouwd. Dat is het werk van de genie. Zij bouwen eigenlijk een complete stad met werk-, slaap-, eet- en douchegelegenheden. Tijdens missies worden genisten ook vaal ingezet om de lokale overheid te ondersteunen met allerlei werkzaamheden, zoals het bouwen van scholen of het repareren van infrastructuur.Opleidingsinhoud
Tijdens VeVa vakrichting Bouw leer je alles over bouwen en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert wat je moet weten over bouwtechniek, civiele techniek, elektro- en installatietechniek. Aan het einde van de opleiding kun je niet alleen voorbereiden, installeren en timmeren, maar ook schilderen, metselen en stucen. Onder alle omstandigheden.Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:
Technische vakken
Je wordt opgeleid tot allround bouwvakker krijgt daarom verschillende technische vakken op het gebied van bouwtechniek, civiele techniek, elektro- en installatietechniek.
AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.
Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.
Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
- Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
- Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
- Leeftijd minstens 16 jaar
- Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Nederlandse nationaliteit
Kosten
Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.Verder leren
Met de VeVa vakrichting Bouw kun je veel verschillende kanten op bij de Genie, het militaire bouwbedrijf van de Landmacht. Hier kom je ongeveer dezelfde functies tegen als bij ‘gewone’ bouwbedrijven, zoals timmermannen, metselaars, elektriciens, installateurs en machinisten op een kraan of grondverzetmachine. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!