Veiligheid en Vakmanschap Defensie

VeVa - Maritiem

MBO-opleiding
VEVA004
18-36 maanden
BOL
MBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Koninklijke Marine zorgt voor veiligheid op en vanuit zee. De marineschepen varen dan ook de hele wereld over en beschermen onder andere vrachtschepen tegen piraten of onderscheppen drugstransporten. De opleiding VEVA Maritiem bereid je voor op een baan als matroos op een van deze schepen. Matrozen zorgen ervoor dat werkzaamheden aan dek of op de brug goed en veilig worden uitgevoerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aan- en afmeren van het schip of de zee afspeuren naar vijanden of drenkelingen. En zo zijn er nog duizend en een andere klusjes die gebeuren moeten om het schip goed te laten functioneren. Het werk van een matroos is dus heel veelzijdig en dat betekent ook dat jij flexibel moet zijn, snel moet kunnen schakelen en het leuk moet vinden om veel verschillende taken uit te voeren.

Opleidingsinhoud

Tijdens VeVa vakrichting Maritiem leer je alles over werken op een schip en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je ontdekt werken op het dek, in het schip in de commandocentrale, op de brug of in het netwerkoperatiecentrum van waaruit al het communicatieverkeer wordt geregeld. Ook leer je hoe je een schip moet aan- en afmeren of de zee afspeuren naar vijanden en drenkelingen.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:

Maritieme vakken
Je wordt opgeleid tot matroos (niveau 2) of onderofficier (niveau 3) en krijgt daarom lessen over het laden en lossen van een schip, het (ont)meren van een schip en op de uitkijk staan.

AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en burgerschap.

Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld exercitie (een militaire oefening), militaire EHBO en brandbestrijding.

Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar ook marsen met een zware rugzak. Daarnaast is er veel aandacht voor teamwork tijdens de groepslessen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant MBO-diploma op niveau 1
  • Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
  • Leeftijd minstens 16 jaar
  • Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Nederlandse nationaliteit

Kosten

Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.

Verder leren

Met de VeVa vakrichting Maritiem kun je verschillende uitdagende functies bij de Marine doen. Als Matroos bij de Operationele Dienst Verbindingen (ICT) ben je de verbindende schakel op het schip of aan wal en zorg je via verschillende communicatiesystemen ervoor dat informatie op tijd bij de juiste personen terechtkomt. En als Matroos of Onderofficier Operaties werk je aan de veiligheid in het gebied rondom het schip door bijvoorbeeld te helpen bij het navigeren. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.

En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!

Bekijk meer informatie

Meer informatie Je wordt verwezen naar de opleidingspagina op veva.nl