Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Word jij door je omgeving omschreven als zorgzaam en wil jij niets liever doen dan mensen helpen en ondersteunen in de breedste zin van het woord? Dan is de opleiding assistent dienstverlening en zorg je op het lijf geschreven. Deze opleiding helpt je namelijk op weg om aan de slag te kunnen in een verpleegtehuis, kinderdagverblijf maar ook in een hotel of kapperszaak. Tijdens je werk staat het helpen van mensen centraal. Je helpt bijvoorbeeld zieken of ouderen met de dagelijkse schoonmaakklusjes of boodschappen. Daarnaast kun je ook aan het werk gaan in de horeca, waar jij je collega's ondersteunt bij verschillende werkzaamheden.Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding assistent dienstverlene en zorg staat hygiëne voorop. Daarom leer je hoe je werk- en leefruimtes schoon en netjes houdt en hoe je omgaat met voedselbereiding. Ook leer je hoe de meest voorkomende werkzaamheden uitvoert. Hierdoor word je voorbereid op de prakijk. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Wil je graag een mbo-opleiding doen maar heb je (nog) geen diploma van de middelbare school? Dan is de entreeopleiding iets voor jou. Een entreeopleiding is een mbo opleiding op niveau 1 en wordt aangeduid met Assistent. De opleiding duurt vaak een jaar. Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan het werk als assistent in de zorg, logistiek of dienstverlening.Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.