Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
MBO-introductieprogramma Applicatieontwikkelaar klassikaalGeeft vrijstelling bij MBO Applicatieontwikkelaar
Overweeg je de klassikale MBO-opleiding Applicatieontwikkelaar te gaan volgen, maar wil je eerst nader kennismaken met de opleiding? Kies dan voor dit klassikale MBO-introductieprogramma. Je volgt een groot deel van de modules uit het eerste jaar van de volledige MBO-opleiding. Wil je na het introductieprogramma doorstromen naar de volledige MBO-opleiding? Dan krijg je vrijstelling voor de met succes afgeronde modules.
In het MBO-introductieprogramma Applicatieontwikkelaar leer je o.a. over ontwerp en ontwikkeling van informatiesystemen, professionele communicatie en projectmanagement. Ook leer je de basisprincipes van programmeren en applicatieontwikkeling.
De klassikale bijeenkomsten (bij de dagopleiding 1 x per 4 weken, bij de avondopleiding 1 x per 2 weken) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In kleine groepen ga je intensief aan de slag. Je krijgt extra uitleg over de lesstof, werkt samen met medestudenten en oefent je vaardigheden in praktijksituaties. In de tussenliggende weken studeer je thuis met intensieve begeleiding via internet. Ook maak je gebruik van de nieuwste online studietools die ervoor zorgen dat je overzicht behoudt en efficiënt studeert.
Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan
Opleidingsinhoud
De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen.Informatiesystemen
Deze module biedt een grondige oriëntatie op de IT. Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen, componenten en toepassingen van informatiesystemen. Ook krijg je een overzicht van de belangrijkste thema’s en fasen uit de life cycle van systemen. Daarbij komen diverse onderwerpen, disciplines, functies en taken die betrekking hebben op informatiesystemen aan bod.
Ontwerp en ontwikkeling informatiesystemen
Deze module behandelt het volledige traject van systeemontwerpen en ontwikkeling. Daarbij staan het ontwerpen, modelleren en ontwikkelen ervan centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. het proces, de producten, technieken, testen en geautomatiseerde hulpmiddelen.
Programmeren 1
Je leert de basisprincipes van programmeren en applicatieontwikkeling. Daarbij doe je inzicht op het in het realiseren van (database gestuurde) applicaties en leer je databasetechniek en programmeertalen toepassen. Ook doe je inzicht op in de (on)mogelijkheden van oplossingen voor problemen met de contentdatabase en technische (on)mogelijkheden. Je leert bestanden ten behoeve van dataverwerking bewerken en analyseren. Daarnaast doe je kennis op van methoden voor softwareontwikkeling, programmeermethodieken, programmeertalen, media en mediabestandsformaten. Na het afronden van deze module ben je in staat een advies te geven op basis van de wensen van de klant.
Professionele communicatie
Deze module leert je op professionele wijze communiceren met collega’s, opdrachtgevers en klanten. Zo is er o.a. aandacht voor overleggen, feedback geven en presenteren.
Projectmanagement
Veel werkzaamheden worden projectmatig aangepakt. Om dit goed te laten verlopen is het belangrijk dat alle deelnemers aan het project over hetzelfde begrippenkader beschikken. In deze module leer je o.a. over de rollen van de projectdeelnemers en de verhouding tot de lijn- en stafstructuur. Bovendien is er aandacht voor een aantal vaardigheden die nodig zijn om succesvol deel te kunnen nemen aan een project.