EDUmatch

MBO-basisopleiding Apothekersassistent

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

MBO-basisopleiding Apothekersassistent
Maak kennis met alle aspecten van het vak

Spreekt het beroep van apothekersassistent je aan, maar wil je er eerst achter komen of het echt iets voor je is? Volg dan de MBO-basisopleiding Apothekersassistent! Je maakt kennis met alle aspecten van het vak. Zo krijg je in slechts negen maanden een goed beeld van de functie. Wil je hierna verder studeren? Dan krijg je vrijstelling bij de diverse MBO zorgopleidingen.

Voor wie bestemd
De MBO-basisopleiding Apothekersassistent is bestemd voor iedereen die zich wil oriënteren op het beroep van apothekersassistent.

Je einddoel
Na het afronden van de MBO-basisopleiding Apothekersassistent heb je een goed beeld van het beroep apothekersassistent en weet je of dit vak iets voor je is.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgebouwd uit zes onderdelen.

Omgaan met de patiënt/cliënt[/b[
In dit onderdeel doe je een groot aantal vaardigheden op die onmisbaar zijn bij het werk in de gezondheidszorg. Om goed met mensen te kunnen omgaan, moet je je goed kunnen inleven in hun persoonlijke situatie. Je leert daarom veel over de ontwikkeling van de mens, van baby tot oudere mens. Je krijgt inzicht in de invloed van het gezin, ziekte en lichamelijke of geestelijke handicaps. Ook leer je wat waarden en normen zijn in een multiculturele samenleving. Tot slot leer je omgaan met conflicten en hoe je mensen kunt begeleiden in het omgaan met de dood.

Preventie en voorlichting

In dit deel komen preventie en voorlichting als taak van de apothekersassistent aan bod. Je leert wat hierin jouw taken zijn en welke hulpmiddelen je daarbij kunt gebruiken. Om goed te kunnen voorlichten heb je natuurlijk kennis nodig van de zaken waarover je praat. Daarom doe je in dit onderdeel ook veel kennis op over het menselijk lichaam.

Werken volgens methodiek
In dit deel staat methodisch werken centraal. Je leert hoe het vaststellen, analyseren en interpreteren van de hulpvraag van de cliënt in z’n werk gaat. Ook leer je doelen formuleren, plannen maken en uitvoeren en vervolgens de resultaten evalueren.

Werken in een praktijk of instelling
Of je straks gaat werken in een apotheek, een ziekenhuis of een andere instelling, je moet altijd een aantal dingen weten over werken in een organisatie. Daarom komen in dit deel onder meer de arbeidsovereenkomst en je bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan bod. Daarnaast leer je over ergonomisch, veilig, hygiënisch en milieuvriendelijk werken. Ook wordt werken met apparatuur, telefoon en de computer behandeld.

Farmaceutische patiëntenzorg
Dit deel gaat in op het werken in een apotheek, de relatie tussen je patiënt en het geneesmiddel dat is voorgeschreven. Je leert wat een geneesmiddel is, welke toedieningsvormen er zijn en hoe je een optimale werking van het geneesmiddel verkrijgt. Ook leer je meer over specifieke geneesmiddelen zoals pijnstillers, maag-darmmiddelen en antidepressiva en over de diverse hulpmiddelen zoals verband, incontinentiemateriaal en injectiematerialen.

Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering
In dit deel leer je hoe er in een apotheek voor wordt gezorgd dat aan alle wensen en verlangens zo goed mogelijk wordt voldaan. Je maakt kennis met de begrippen “kwaliteit” en “kwaliteitszorg”. Misschien vind je het wel heel erg vanzelfsprekend klinken dat er vanuit een apotheek kwaliteit moet worden geleverd. Toch gaat er achter kwaliteitszorg een hele theorie schuil, die in dit onderdeel uitgebreid wordt behandeld.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor deze cursus heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.