Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Machinist Railvervoer werk je bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren of bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen. De spoorvoertuigen die ze hebben rijden voornamelijk op het spoorwegennet van Nederland.Je werkplek is voornamelijk in de cabine van de locomotief (in alle mogelijke varianten). Wanneer de trein technisch gecontroleerd moet worden doe je dit veelal op stations, rangeerterreinen, emplacementen, terminals en buitendienst gestelde sporen. Rangeren, besturen en controleren van spoorvoertuigen is hetgeen waarvoor je voornamelijk wordt ingezet. Ter voorbereiding op de werkzaamheden zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de planning en de gewijzigde en/of nieuwe situatie op het spoorwegnet. Wanneer er storingen en onregelmatigheden zijn ben jij degene die hier adequaat mee omgaat en je neemt maatregelen om de veiligheid van mens, milieu en lading te garanderen. Je zorgt ervoor dat reizigers goed geïnformeerd worden en dat ze veilig en wel aan komen op plaats van bestemming.
Tijdens je werk blijf je waakzaam en alert. Je moet stressbestendig en stabiel zijn. Soms heb je te maken met krappe deadlines maar je volgt altijd aan de routines en beperkt de risico's binnen de gestelde kaders.
Spreken de werkzaamheden van Machinist Railvervoer je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je hoe je met een trein rijdt op het spoorwegennet. Je leert hoe je jouw weg vind binnen de cabine van een locomotief. Dit kunnen goederen of personentreinen zijn. Jij weet alles over beide na het voltooien van je opleiding. Je leert hoe je omgaat met storingen en onregelmatigheden en leert ervoor zorgen dat reizigers altijd goed geïnformeerd worden en veilig vervoerd kunnen worden. Daarnaast leer jij hoe je het materiaal technisch controleert en het af- en aankoppelen van wagons.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.