Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als gastronoom of sommelier werk je bij kleine specialistische horecabedrijven of luxe restaurants. Je geeft adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties. Je werkt over het algemeen zelfstandig waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt. Jij bent de aangewezen persoon als het om wijnen, dranken en spijzen gaat.Tijdens je werkzaamheden geef je gasten informatie over de opbouw van de wijnkaart en over de smaak, samenstelling en herkomst ervan. Op verzoek van een gast, leg jij uit welke wijn bij een gerecht past en welke juist wel of niet gekozen kan worden. Je bekijkt wat de ervaringen van collega’s en gasten zijn omtrent wijnen. Hieruit analyseer je nieuwe inzichten in de gastronomie en menuleer. In overleg met de keuken selecteer jij wijnen die passen bij gerechten. je voer prijsberekeningen uit en je hebt contact met leveranciers. Ook stel je wijnkaarten samen en doe je nieuwe suggesties op voor de drankenkaart. Samen met de leidinggevende registreer je de gewerkte uren van het personeel en je houdt de omzet bij.
In dit beroep is het belangrijk dat je goed naar de wensen en behoeften van de gasten luistert. Alle adviezen die jij aan hen geeft zijn gebaseerd op hun voorkeuren. Je hebt een groot doorzettingsvermogen, omdat je altijd de beste service wilt verlenen aan gasten. Hierbij verricht je extra krachtinspanning en weet je het hoofd boven water te houden tijdens drukke tijden. Je moet op een nette en sociale manier kunnen communiceren. Dit omdat je in luxe horecagelegenheden werkt. Tenslotte heb je een commerciële instelling. Je houdt goed het overzicht tussen kosten en baten en denkt mee met de groei van het bedrijf.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding gastronoom/sommelier ga je je bezig houden met verschillende aspecten op gebied van horeca. Je gaat leren adviezen te geven met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten. Je leert omgaan met klanten. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Tijdens deze opleiding word er veel aandacht besteed voor de praktijk. De praktijk pas je toe in een erkend leerbedrijf (een restaurant met een horeca-cao). Je basisvakken bestaan uit Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Naast je algemene vakken kun je o.a. personeelsmanagement, restaurantmanagement en voeding- en drankleer, wijn- en spijscombinaties als vakken krijgen. Alles om jouw gasten de beste ervaring te kunnen bieden.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.