Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
MBO Grafische vormgeving Nieuw!Ben jij altijd bezig met het ontwerpen van beelden en teksten? Dan is de opleiding MBO Grafische vormgeving een goede keuze. Een grafisch vormgever is een specialist op het gebied van vormgeving. Je houdt je bezig met het vormgeven van media met stilstaand beeld en tekst. Bijvoorbeeld advertenties, posters, huisstijldrukwerk, folders, brochures, kranten, boeken, foto's, presentaties, verpakkingen en noem maar op. Bij het ontwerpen worden verschillende grafische software en (typo-)grafische technieken gebruikt. Een grafisch vormgever heeft verschillende taken. Overleggen met de opdrachtgever waar de media-uiting aan moet voldoen. Vervolgens een plan van aanpak maken, een concept ontwikkelen, het ontwerp creëren en presenteren aan de opdrachtgever, de realisatie voorbereiden, het uitbesteden van werk aan derden begeleiden en uiteindelijk de media-uiting maken. Een afwisselend beroep waar je veel kanten mee op kunt.
Met deze opleiding bereid je je perfect voor op een functie als grafisch vormgever. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt. Na afronding heb je een erkend MBO 4-diploma op zak.
Voor wie bestemd
De opleiding MBO Grafische vormgeving is bestemd voor creatievelingen die creatief en visueel ingesteld zijn en hun ideeën graag in de praktijk brengen met de nieuwste (digitale) technieken.
Je einddoel
Na het afronden van deze opleiding heb je een erkend MBO 4-diploma op zak. Je kunt aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met drukwerk en digitale reclame. Denk hierbij aan bedrijven in de richting webdesign, reclame, ontwerp/vormgeving, multimedia en communicatie. Of bijvoorbeeld bij een drukkerij of uitgeverij. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen onderneming te starten of te werken als freelancer.
Opleidingsinhoud
De opleiding is opgebouwd uit modules. Een aantal modules zijn voor elke beroepsgerichte MBO-opleiding gelijk. Andere modules zijn specifiek voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Deze zijn gerelateerd aan een ’kerntaak’: een geheel van werkprocessen (taken) die je in je toekomstige beroep zult tegenkomen.De modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn:
- Opleidingsintroductie
- Loopbaan en burgerschap
- Engels
- Nederlands
- Rekenen
- De specifieke modules voor dit beroep:
- Photoshop 1
- Computervaardigheden
- Kunstgeschiedenis
- Communicatie
- Projectmanagement
- Vormgeving
- Wet- en regelgeving
- Photoshop 2
- Illustrator
- Indesign
- Kennis van de drukwereld
- Ondernemerschap
- Bedrijfscalculatie
- Marketing/PR
De opleiding is opgebouwd rondom de volgende kerntaken.
Kerntaak 1: Ontwerpt de media-uiting
Kerntaak 2: Realiseert de media-uiting
Kerntaak 3: Voert ondernemerstaken uit
Klik hier voor meer informatie over de opleiding en ontvang een gratis studiegids.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Je dient in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:- VMBO-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstroomvoorwaarden
- LBO- of VBO-diploma met alle vakken op C-niveau
- MAVO-diploma met minimaal 4 van de volgende vakken op D-niveau: Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde
- overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- gelijkwaardig diploma