Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Assistent Mobiliteitsbranche doe je werkplaatsklussen bij een bedrijf in de mobiliteitsbranche.Je kunt gaan werken in grotere bedrijven, zoals dealerbedrijven voor personen- of bedrijfsauto’s.
Hier worden auto’s verkocht en onderhouden van een bepaald automerk (of enkele merken). Maar je kunt ook terechtkomen in een bedrijf dat niet gebonden is aan een merk. Die ‘universele’ bedrijven zijn meestal kleiner dan de dealers.
Tijdens de opleiding heb je de keus: word je assistent in een personenauto- of truckbedrijf? In een autoschadeherstel- of carrosseriebouwbedrijf? Of heb je meer interesse in (diesel)motoren, tweewielers, caravans/campers of het poetsen van auto's?
Als assistent mobiliteitsbranche doe je routinematige werkplaatsklussen, zelfstandig of onder begeleiding van een ervaren technicus. Je kunt dan denken aan: technische klussen zoals het controleren van een voertuig, vervangingen, reparaties, onderhoudsbeurten en (de)montage en productiewerk.
Opleidingsinhoud
Ga je de opleiding assistent mobiliteitsbranche volgen? Dan leer je te werken met verschillende apparaten en gereedschappen die jij straks nodig hebt bij jouw werkzaamheden. Ook leer je een voertuig klaar te maken voor een klant. Veilig werken staat voorop dus ook hier krijg je les in.Daarnaast krijg je ook te maken met de volgende vakken:
- Nederlands;
- Rekenen;
- Burgerschap.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Wil je graag een mbo-opleiding doen maar heb je (nog) geen diploma van de middelbare school? Dan is de entreeopleiding iets voor jou. Een entreeopleiding is een mbo opleiding op niveau 1 en wordt aangeduid met Assistent. De opleiding duurt vaak een jaar. Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan het werk als assistent in de zorg, logistiek of dienstverlening.Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.