Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als gespecialiseerd kok werk je in de keukens van hotels, restaurants, eetcafés, ziekenhuizen, verpleeghuizen of congrescentra. Je werkt in keukens die opgedeeld zijn in verschillende parties. Een partie is een aparte afdeling in een keuken bijvoorbeeld de koude keuken, de warme keuken en de patisserie. Je bereidt bijzondere, creatieve en luxe gerechten. Je werkt onder leiding van de chef-kok of souschef. Zij geven jou opdrachten en jij zorgt dat dit verdeeld wordt onder de teams van de aparte parties. Je hebt een coördinerende en leidinggevende rol over de verschillende parties.Voordat je begint met het maken van gerechten, zorg je voor een planning. Hierin bepaal je in welke volgorde de werkzaamheden plaats moeten vinden, hoeveel tijd dit kost en hoeveel personen eraan gaan werken. Je zorgt dat de keukenapparatuur, ingrediënten en producten klaarstaan om gebruikt te worden. Je maakt ingrediënten schoon en bewerkt deze en slaat ze op. Het is dus een voorbereiding. Wat jou bijzonder maakt als gespecialiseerd kok, is dat je creatieve en luxe gerechten maakt. Je hanteert hierbij grotendeels het recept, maar je hebt ook veel vrijheid om een gerecht te maken. Jij bent degene die recepten bedenkt en uitprobeert. Je voert à-la-minute kookwerkzaamheden uit. Je verdeelt de gerechten waarbij je deze decoreert, garneert en dresseert. Je controle tenslotte het tempratuur en de presentatie van het gerecht. Wanneer dit gedaan is, kan de bediening de gerechten serveren. Na afloop van je kookwerkzaamheden, controleer je of de werkplek schoon is. Ook controleer je de gebruikte gereedschappen en materialen. Je bekijkt hoeveel ingrediënten er gebruikt zijn en wat er ingekocht moet worden. Hiervoor doe je bestellingen.
In dit beroep ben je constant opzoek naar nieuwe ideeën en mogelijkheden voor verbetering van gerechten. Je moet dus creatief en gemotiveerd zijn om onderscheidend te zijn. Je bekijkt wat voor trends en ontwikkelingen er zijn op het gebied van menugangen en gerechten. Omdat je een leidinggevende rol hebt, moet je leerlingen en collega’s met minder ervaring coachen en begeleiden.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding specialiseer jij je als toekomstig kok. Je leert niet de basistechnieken, maar leert bijzondere kooktechnieken die bij jou gekozen specialisatie nodig zijn. Je verdiept je in nieuwe trends en leert verschillende gerechten ontwikkelen. Andere vakken die worden aangeboden zijn o.a. leidinggeven en plannen. Daarnaast leer je hoe het budget wordt opgesteld voor de keuken en leer je inventariseren.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.