Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Allround natuursteenbewerker ben je werkzaam in de natuursteenbranche, die bestaat uit kleine en middelgrote bedrijven. De kleine bedrijven zijn over het algemeen meer gespecialiseerde bedrijven. Natuursteenwerk wordt uitgevoerd in verschillende marktsegmenten, woningbouw, utiliteitsbouw, renovatiewerkzaamheden en restauratiewerkzaamheden en grafwerk. Je werkt zowel in de werkplaats, als op de begraafplaats of op een bouwplaats. In de werkplaats worden de handmatige, machinale, en assemblagewerkzaamheden uitgevoerd.Als allround natuursteenbewerker controleer je aan de hand van werktekeningen en of -instructies de maten van het materiaal of van werkstukken. Jij beslist of de materialen bruikbaar zijn. Je deelt het materiaal of een werkstuk zodanig in dat een collega in het team aan het werk kan met het materiaal of werkstuk. Verder controleer je gedurende de werkzaamheden regelmatig de maatvoering en meet je bij opdrachtgevers dorpels, aanrechtbladen, werkbladen, trappen, vensterbanken en dergelijke in. Maar ook voer je tegels voor vloeren, platen voor gevelbekleding en herstel- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale gebouwen zoals kerken en kastelen uit.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over verschillende materialen die vaak al een lange tijd bestaan en verschillende technieken vereisen om ze te bewerken. Je leer hoe je natuurstenen moet bewerken en verwerken en hoe je de werkplek het beste inricht. Je krijgt les in organisatie, wat van pas komt later bij je werkzaamheden wanneer je de dagelijkse werkzaamheden van je collega’s moet plannen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.