Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Allround Tegelzetter werk je voornamelijk aan nieuwbouwprojecten en renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen. Jij bekleedt vloeren en wanden meestal met keramische tegels, maar ook verwerk je tegels van natuursteen en glas. Je werkzaamheden zijn zowel binnen als buiten in en om woningen, gebouwen en bouwwerken.Je werk bestaat uit: het lijmen van vloer- en wandtegels, het zetten van wandtegels en het leggen van vloertegels in de specie. Daarnaast voer je specialistisch tegelzetwerk uit zoals het betegelen van trappen, complexe rondingen en subtropische zwembaden. Als Allround Tegelzetter verwerk je alle voorkomende formaten tegels. Wat betreft het zetten van wandtegels voer je als Allround Tegelzetter alle gangbare handelingen uit. Je beschikt over specialistische kennis van tegelzetten en over algemene kennis van de bedrijfsvoering. Als Allround Tegelzetter beschik je over een professionele houding en je hebt oog voor detail. Je kunt secuur werken en bij alles wat je doet staat veiligheid voorop. Je weet je loyaal op te stellen.
Als Allround Tegelzetter heb je een uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor een goede voortgang van de werkzaamheden en werkt zelfstandig binnen open opdrachten. Je bent verantwoordelijk voor de vaktechnische aansturing van een aantal tegelzetters. Er wordt van jou verwacht dat je kan omgaan met mensen van verschillend niveau, achtergrond en karakter. Je moet op een collegiale wijze samenwerken maar ook kritisch zijn op de kwaliteit van het werk en de werkwijze van collega’s. Als Allround Tegelzetter draag je verantwoordelijkheid voor het resultaat van de werkzaamheden die je volgens opdracht en de kwaliteitseisen binnen de planning moet uitvoeren. Je zorgt ervoor dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd, spreekt collega’s aan op onveilig gedrag en ziet er op toe dat de juiste hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. Op de werkplek fungeer je als aanspreekpunt voor de voorman, medewerkers op de bouwplaats, de opdrachtgever of de bewoner. Je legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van de ondernemer/bedrijfsleider, de uitvoerder of de voorman. Als Allround Tegelzetter ben je bereid verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en probeer jij je eigen fouten in overleg met je leidinggevende te herstellen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over de verschillende tegels en materialen die gebruikt gaan worden bij je toekomstige dagelijkse werkzaamheden. Je leert hoe je wanden en vloeren het beste kan vastmaken en welke materialen en gereedschappen hierbij belangrijk zijn om te gebruiken. Maatwerk is een onderdeel van de opleiding. Daarnaast wordt er tijdens de opleiding aandacht besteed aan het organiseren van je werk en de ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.