Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Allround medewerker productietechniek werk je voornamelijk bij constructiebedrijven, die uiteenlopende constructies vervaardigen. Dit zijn vaak middelgrote bedrijven die zich bevinden in de sectoren constructiebouw, machine- en apparatenbouw en ook de transportmiddelen industrie, met name de scheepsbouw.Als Allround medewerker productietechniek werk je in een werkplaats of op de constructieafdeling en soms op locatie. Je werkt voornamelijk met zwaardere staf-, plaat-, profiel- en pijpmaterialen. Van je leidinggevende krijg je een werkopdracht. Deze opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het monteren van pijpleidingen en de aansluiting op het leidingensysteem. Ook ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de bestaande leidingsystemen. Dit houdt in dat je leidingen en aansluitingen controleert en indien nodig ook verbeteringen aanbrengt. Je werkt vaak zelfstandig, maar je moet ook collegiaal ingesteld zijn.
Binnen de sector metaalbewerking kun je als Allround medewerker productietechniek doorgroeien naar meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten die nodig zijn bij het samenstellen van staalconstructies en machineconstructies. Je leert hoe je aan het werk moet met verschillende materialen zoals staal en alumiunium. De eigenschappen van materiaal leer je, zodat je de beste constructies mogelijk kunt maken. Het gebruik van verschillende machines en apparatuur krijg je onder de knie en verschillende technieken zoals zagen en lassen komen aan bod. Daarnaast worden je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkeld en krijg je les over het toepassen van de veiligheidseisen en normen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.