ROC van Amsterdam

Patissier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst.

De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends. Het kan zijn dat je dit in opdracht doet voor bijvoorbeeld een exclusief feest, maar ook ben jij verantwoordelijk voor het productaanbod van de patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend en aantrekkelijk zijn, waarbij je ook verantwoordelijk bent voor de presentatie. Je verzorgt de voorbereiding, bakt de producten of werkt ze af en zorgt daarbij dat de kwaliteit uitstekend is.

Ook verzorg je de inkoop van ingrediënten en het voorraadbeheer en ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerkjes.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over banket bakken. Je leert hoe jij je creativiteit omzet in het maken van patisserieproducten zoals suikerwerk, gebak, ijs of chocolade. Je leert nieuwe grondstoffen kennen en tijdens de opleiding worden de laatste trends op het gebied van patisserie uitvoerig behandeld. Vakken dei worden aangeboden zijn voedingsleer en vaktheorie, naast de standaard vakken. Je doet niet alleen veel nieuwe theoretische kennis op, je mag tijdens de opleiding in de praktijk echte ervaring op gaan doen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2024/2025 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.419,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 295,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het bedenken, ontwerpen en verzorgen van (nieuwe) patisserieproducten vereist veel vakkennis, een groot improvisatievermogen en een hoge dosis creativiteit. Wel moet je daarbij de standaardprocedures binnen het bedrijf kennen en ze zelfs kunnen verbeteren. Je moet medewerkers kunnen motiveren en inspireren, maar ook de wensen van de klant goed kunnen omzetten naar interessante producten. Je weet ook algemeen wat er leeft, zodat je je nieuwe delicatessen hierop af kunt stemmen.

Tot slot moet je nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij hygiëne en kwaliteitsbewaking érg belangrijk zijn. Vergeet niet dat je het werk staand uitvoert en dat je geur- en smaakbeleving in dit beroep goed moeten zijn ontwikkeld.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Gouda - mboRijnland BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerhugowaard - Talland College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL
Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.