Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Zoals je bij ‘opleidingsinhoud’ al hebt kunnen lezen is het werkveld erg breed, maar vooral ook divers. Je kunt later zowel bij maatschappelijke organisaties als commerciële organisaties aan de slag. Zo houd je je bijvoorbeeld bezig met (consumenten)onderzoek, loopbaanadvies, voorlichting en begeleiding. Later kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:- Gezondheidsinstellingen (o.a. RIAGG, ziekenhuizen, thuiszorg)
- Arbo-diensten
- Werving- en selectiebureaus
- P&O afdelingen (personeel en organisatie)
- Onderzoek- en adviesbureaus
- Scholen (studiekeuze)
In dit beroep staan observeren, analyseren, beoordelen, adviseren en beïnvloeden centraal. Afhankelijk van het specialisme waar jouw voorkeur naar uitgaat doe je onderzoek, geef je voorlichting en advies en pas je op praktische wijze psychologische kennis en vaardigheden toe. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met het voorkomen en oplossen van gedragsproblemen en studiekeuze- en arbeidsmarktvraagstukken. Hierbij werk je als psychologisch medewerker nauw samen met academisch psychologen en andere specialisten.
Opleidingsinhoud
In deze opleiding leer je wetenschappelijke kennis over het menselijk gedrag op praktische wijze toe te passen. Dit in verschillende (probleem)situaties en voor verschillende leeftijdscategorieën. De opleiding bestaat uit een éénjarige propedeuse en een driejarige hoofdfase. In het propedeusejaar word je ingeleid in het vak en de mogelijkheden die deze opleiding je biedt. Je ontdekt of de opleiding écht bij je past.In het tweede jaar verdiep je je kennis en ga je op praktische wijze aan de slag met de theorie. Je leert onderzoek doen, bestudeert de psychologie van de persoon, het leren en het dagelijkse leven. Ook leer je over bijvoorbeeld onderzoeksmethoden, verschillende psychologische vakgebieden, consumentengedrag en statistiek. In projectvorm werk je aan opdrachten uit de praktijk. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de effecten van een bepaalde behandelmethode, geeft een gastcollege of je voert een rollenspel uit.
Ook leer je hoe jij jouw competenties binnen dit vakgebied goed kunt inzetten en verder kunt ontwikkelen.
In het derde jaar van deze opleiding ga jij je specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Ontwikkelingspsychologie (richt zich op kinderen en jongeren)
- Arbeids- en organisatiepsychologie (richt zich onderwijs- en arbeidsmarkt)
- Neuropsychologie (relatie tussen hersenen en gedrag)
- Klinische psychologie (ontstaan en behandeling van psychische stoornissen)
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Opleidingsduur
4 jaarKosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.