Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als junior accountmanager kan je werken in alle mogelijke sectoren en je kan daarbij terecht in het midden en klein bedrijf, maar ook in het grootbedrijf.Het begint allemaal met het in kaart brengen van de markt, de klant of het product. Dat doe je door informatie te verzamelen, bijvoorbeeld middels deskresearch of marktverkenningen. Die gegevens leg je vast in het systeem en gebruik je om een activiteitenplan op te stellen. Daar staat in wat er allemaal in de planning ligt op gebied van de klanten en accounts; wat er gebeurt om de verkoopdoelstellingen te halen.
Je werkt vooral zelfstandig in dit beroep, maar bent wel medeverantwoordelijk voor de verkoopresultaten van het accountteam. Samen met hen bereid je onder meer het verkooptraject of –gesprek voor. De insteek daarbij is om met alle informatie die is verzameld en zo aantrekkelijk mogelijk voorstel te maken voor de klant.
Een ander deel van het werk is klantenbeheer en –werving. Je onderhoudt dus contacten, maar legt ook nieuwe. Vervolgens verkoop je product- en behoeftegericht om te zorgen dat de verkoop zo goed mogelijk aansluit op de wensen van de klant. Je stelt vervolgens offertes op, waarbij je met de account onderhandelt als hij niet meteen akkoord gaat. Na de verkoop is het jouw taak om te zorgen dat ze klant blijven in de toekomst. Tijdens het gehele traject bewaak jij de voortgang en grijp je in als het niet goed werkt.
Ook zie en handel je klachten af en doe je aan promotie van de producten. Een artikel verkoopt tenslotte zichzelf meestal niet.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding junior accountmanager leer je nadenken over producten en diensten en hoe je deze in de markt kunt zetten. Je leert het verbeteren van je communicatievaardigheden. Je leert hoe je offertes op moet stellen en hoe je contact legt en houdt met je klanten. Je leert om een perfecte presentatie neer te zetten.De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. De theorie ga je toepassen in je stageperiode. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Naast je algemene vakken krijg je o.a. marketing, communicatie, bedrijfseconomie en sales.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.