Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
MBO NetwerkbeheerderZoals het woord al zegt, zorgt een netwerkbeheerder voor het beheer en het gebruik van het computernetwerk van een bedrijf. Met de opleiding MBO Netwerkbeheerder word je optimaal voorbereid op deze afwisselende functie. Als netwerkbeheerder zorg je voor het ontwerpen, het opzetten, het beheer, het onderhoud en de beveiliging van een (klein tot middelgroot) netwerk. In het geval van problemen ben jij degene die deze opspoort en verhelpt. Ook verdiep je je in nieuwe producten en mogelijkheden. Beveiliging van het netwerk is ook een belangrijk onderdeel van je functie. En omdat je veel contact hebt met mensen leer je in deze opleiding ook meer over communiceren, samenwerken en het adviseren van de gebruikers van het netwerk.
Met deze opleiding bereid je je perfect voor op een functie als Netwerkbeheerder. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt. Na afronding heb je een erkend MBO 4-diploma op zak. En kun je aan de slag bij allerlei organisaties, groot en klein, bij de overheid of in het bedrijfsleven.
Voor deze opleiding is een wettelijk verplichte aanvraag voor diploma-erkenning bij DUO en de Inspectie van het Onderwijs ingediend. Na een positief advies voor diploma-erkenning van de Inspectie van het Onderwijs wordt de opleiding geregistreerd in het CREBO en zal de opleiding starten volgens de allernieuwste kwalificatiedossiers 2012-2013. Wij verwachten dat deze opleiding start per 1 september. Wanneer de opleiding onverhoopt geen diploma-erkenning krijgt, kan de aanmelding uiteraard kosteloos worden geannuleerd.
Voor wie bestemd
De opleiding MBO Netwerkbeheerder is bestemd voor iedereen met interesse in computers en het werken met computers. Na het afronden van deze opleiding ben je klaar voor een afwisselende en verantwoordelijke functie als netwerkbeheerder. Een functie waarin je net zoveel met computers werkt als met mensen.
Je einddoel
Na het afronden van deze opleiding heb je een erkend MBO 4-diploma op zak. Als Netwerkbeheerder kun je bijna overal terecht. Bijvoorbeeld bij ICT-dienstverlenende organisaties, maar ook binnen ICT-afdelingen van commerciële bedrijven en overheidsorganisaties.
Opleidingsinhoud
De opleiding is opgebouwd uit modules. Een aantal modules zijn voor elke beroepsgerichte MBO-opleiding gelijk. Andere modules zijn specifiek voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Deze zijn gerelateerd aan een ’kerntaak’: een geheel van werkprocessen (taken) die je in je toekomstige beroep zult tegenkomen.De modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn:
- Opleidingsintroductie
- Loopbaan en burgerschap
- Engels
- Nederlands
- Rekenen
De specifieke modules voor dit beroep:
- Informatietechnologie
- Project management
- Professionele communicatie
- CCENT (ICDN 1)
- CCNA (ICDN 2)
- Server 2008, Active directory (70-640)
- Server 2008, Network infrastructure (70-642)
- Server 2008, Server Administration (70-646)
- Linux LPI Essentials
- Information Security
- ITILv3
De opleiding is opgebouwd rondom de volgende kerntaken.
Kerntaak 1: Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen
Kerntaak 2: Implementeren van (onderdelen van) informatiesystemen
Kerntaak 3: Beheren van (onderdelen van) informatiesystemen
Klik hier voor meer informatie over de opleiding en ontvang een gratis studiegids.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Je dient in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:- Een LBO-, VBO- of MAVO-diploma met tenminste drie vakken op C-niveau
- drie LBO-, VBO- of MAVO-certificaten op C-niveau
- een VMBO-diploma van de kaderberoepsgerichte-, de gemengde dan wel de theoretische leerweg. Heb je VMBO Zorg en Welzijn of Landbouw gedaan, dan moet je één van de volgende vakken in je pakket hebben: wiskunde, economie of een tweede vreemde taal.
- een overgangsbewijs van 3 HAVO naar 4 HAVO