Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Stukadoor verricht je werkzaamheden in de afbouw en werk je in kleine, middelgrote en grote bedrijven binnen de afbouwbedrijfstak. Je voert werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers. Je werkt aan verschillende projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie. Hierdoor kom je op veel verschillende locaties zoals in bedrijfspanden, maar ook bij particulieren thuis.Als Stukadoor voer je gangbaar stukadoorswerk uit. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt kunnen je werkzaamheden geconcentreerd zijn op een bepaald type stukadoorswerk. Je werkt als Stukadoor zowel binnen als buiten aan wanden, plafonds en gevels. Naast de weeromstandigheden waarmee je rekening moet houden werk je ook regelmatig op hoogte. Je moet tijdens je werkzaamheden dan ook denken aan regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu.
Je werkt als Stukadoor zowel in teamverband als individueel en je hebt veel te maken met je leidinggevende, collega’s, maar soms ook met de uitvoerder, klant, medewerkers van andere disciplines of bewoners.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding tot stukadoor leer je werken met verschillende materialen, zoals: gips (pleister) en specie. Je krijgt inzicht in de verschillende technieken en leert om te gaan met de gereedschappen en apparaten die je hierbij nodig hebt. Na deze opleiding mag jij je dan ook zeker een echte vakman of vakvrouw noemen!Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.