Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als onderwijsassistent kun je werk vinden bij veel onderwijsstellingen zoals het basis/primair onderwijs (PO) en speciaal onderwijs (SO). Ook kun je aan de slag in het voorgezet onderwijs(VO), beroepsonderwijs en volwassenen educatie(Bve).Als onderwijsassistent werk je met groepen of deelnemers uit verschillende leerjaren. Je werkt meestal in een team, maar je voert je eigen werkzaamheden zelfstandig uit. Je ondersteunt en begeleidt leerlingen en deelnemers bij het leerproces, je helpt ze om zich verder te ontwikkelen. Ook verricht je sociaal pedagogische werkzaamheden en help je bij de persoonlijke verzorging van de leerlingen. Je hebt een signalerende functie en zorgt voor een veilige leeromgeving. Daarnaast houd je je ook bezig met administratieve taken zoals de aanwezigheidsregistratie. Ook help je mee met het organiseren van schoolactiviteiten. Je werkt altijd onder leiding van een leraar.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding krijg je de vakken pedagogiek en ontwikkelingspsychologie om je inzicht te verbreden als het gaat om kinderen en hun leerproces. Groepsactiviteiten leer jij te organiseren waarbij je samenwerkt met een leerkracht. Het monitoren van voortgang is een onderdeel van de opleiding, wat van belang is bij je latere werk met de kinderen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.