Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Leidinggevende Keuken kun je gaan werken in de keukens van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen. Als leidinggevende keuken heb je naast je uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken.Jij bent met name verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang ervan. Denk hierbij aan het maken van planningen, werkroosters en begrotingen. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het samenstellen en wijzigen van de menukaarten, menuplanningen, het inkoopbeleid van de keuken en stel je de benodigde ingrediënten, producten, bestellijsten, inkoopspecificaties en andere artikelen vast. Verder werk je mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Je werkt nauw samen met andere koks en je vangt vragen, klachten en problemen op zodat je deze kunt afhandelen. Je houdt rekening met de wettelijke regels en voorschriften voor de werkzaamheden in de keuken.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je verschillende onderdelen die horen bij het vak leidinggevende keuken. Je leert hoe management in de keuken moet worden gegeven en leert ook de financiën bijhouden en managen. Je leiderschapskwaliteiten worden verder ontwikkeld om zo het beste uit je toekomstige medewerkers te halen. Naast deze vakken leer je verschillende technieken die in de keuken worden toegepast. Denk aan bereidingstechnieken en het opdoen van productkennis. Alles om jou succesvol aan de slag te kunnen laten gaan!Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.