Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Jij werkt als financieel administratief medewerker bij een administratiekantoor, óf je werkt op de afdeling administratie. Dat kan bij een bedrijf in elke sector zijn.Financiële informatie is belangrijk voor een bedrijf om te weten hoe een bedrijf of instelling er voor staat. Als financieel administratief medewerker verzamel, orden en registreer je de financieel-administratieve informatie en voer je deze in voor de meest uiteenlopende financiële doeleinden. Ook beheer je bijvoorbeeld het kasgeld. Elke declaratie wordt door jou gecontroleerd en als deze goed is verwerk je deze. Jij houdt de debiteuren- en crediteurenadministratie bij en je maakt het grootboek op.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles met betrekking tot administratie en andere taken die jij gaat tegenkomen later in je werk. Het opstellen van facturen wordt bijvoorbeeld behandeld, maar ook hoe alles verwerkt moet worden op digitale wijze is een onderdeel van je lessen. Daarnaast leer je alles over het bijhouden van debiteuren- en crediteurenadministratie en let je op kwaliteiten die van belang zijn in je werk, zoals professioneel bellen naar klanten. Naast deze onderdelen worden vakken zoals bedrijfseconomie en rekenen aangeboden binnen de opleiding. Alles om jou goed aan de slag te kunnen laten gaan!Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.