Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als podium- en evenemententechnicus kun je werk vinden bij verschillende bedrijven. Hierbij kan gedacht worden aan theaters, festivals, poppodiums, schouwburgen, verhuurbedrijven van apparatuur en evenementen.De podium- en evenemententechnicus is een specialist op het gebied van ruimten inrichten en decors bouwen. Jij bent de persoon die nauwkeurig, veilig en snel decorwisselingen kan opbouwen. Het bouwen van een decor gebeurt aan de hand van werktekeningen en aanwijzingen van de decorbouwer. Veiligheid is hierbij heel belangrijk. De veiligheid van de artiesten, medewerkers en het publiek staat dus voorop. Verder moet je in dit vak gevoel en begrip hebben voor het onderwerp en de uitwerking van een voorstelling.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer jij alles over de opbouw en afbreking van decors, podiums en tribunes. Je leert hoe bekabeling voor de techniek goed kan worden aangelegd. Je leert alle aspecten van milieu en veiligheid om je werk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Daarnaast leer jij hoe je de apparatuur bedient die gebruikt wordt tijdens voorstellingen en bijvoorbeeld repetities.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.