Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het succesvol afronden van de opleidingMechanisch operator B kun je werk vinden bij allerlei bedrijven binnen de procesindustrie. Denk daarbij aan de metaalproductenindustrie, elektrotechnische industrie, machine-industrie, levensmiddelenindustrie, rubberindustrie en noem maar op. Ook in de energiesector kun je aan het werk. Binnen elke branche kunnen je werkzaamheden weer verschillen.Als Mechanisch operator B ben je in staat om diverse apparaten, machines en installaties (eventueel tegelijkertijd) te bedienen. Je werkzaamheden bestaan vooral uit het sturen en controleren van het productieproces. Het werk dat je doet draait om de geautomatiseerde processen binnen het bedrijf. Je controleert de voortgang aan de hand van geautomatiseerde systemen en je probeert waar nodig op tijd bij te springen.
Opleidingsinhoud
Gedurende de opleiding leer je alle aspecten van je toekomstige beroep kennen. Je gaat in de toekomst aan de slag in de procesindustrie bij fabrieken die bijvoorbeeld massa produceren. Tijdens de opleiding worden verschillende onderdelen behandeld. Hierbij kun je denken aan het leren voorbereiden van productie, lessen in duurzaamheid en milieu en leer je alles over het oplossen van storingen. Het organiseren en bewaken van de planning is essentieel voor je toekomstige werk en hier leer je dan ook alles over. Kwaliteitscontroles worden ook behandeld.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.
Verder leren
Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Je krijgt te maken met ingewikkelde en grote apparaten en machines, dus is het belangrijk dat je nauwkeurig en voorzichtig te werk gaat. Daarnaast moet je flexibel zijn zodat je in zoveel mogelijk verschillende bedrijven inzetbaar bent.Je moet goed kunnen samenwerken en goed kunnen communiceren, omdat je anderen bijvoorbeeld een machine laat bijstellen. Je moet altijd goed opletten, geconcentreerd te werk kunnen gaan en oog hebben voor afwijkingen. Natuurlijk moet je ook wel iets van techniek weten óf willen weten.