Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Allround Verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek (metaalproductenindustrie). Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof. Denk aan een mechanische- of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie.Als Allround Verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Verspanen is het vormgeven van materialen (ferro en non-ferro) door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Bij CNC-verspanen werk je hierbij met machines en in te stellen programma’s.
Jij bent degene die CNC-programma’s voor CNC-draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Jouw werk begint pas nadat je de opdracht en technische informatie hebt ‘bestudeerd’. Naast de uitvoerende en controlerende werkzaamheden denk je ook mee over productietechnische vraagstukken. Hierbij bedenk je, wanneer het nodig is, oplossingen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer jij alles als het gaat om de technieken die worden toegepast door jou als toekomstig allround verspaner. Het gebruiken en schrijven van CNC-programma’s is een onderdeel van de oplossingen. Daarnaast leer je hoe je oplossingen bedenkt en toepast als het gaat om technische vraagstukken. Veiligheid is van belang in je toekomstige beroep en tijdens je opleiding zul jij alles leren over hoe veiligheid het beste gewaarborgd kan worden. Het omgaan met de verschillende gereedschappen is hiernaast ook van belang tijdens je opleiding. Alles om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.