Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Machinist Wegenbouw verricht je werkzaamheden bij bedrijven die werkzaam zijn in de grond-, water- en wegenbouw. Ook verricht je werkzaamheden bij verhuurbedrijven. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten aanleg en onderhoud van gesloten verhardingen en specifieke toepassingen van asfalt. Nevenactiviteiten zijn recycling van (wegen)bouwpuin en asfalt. Als Machinist Wegenbouw werk je voornamelijk op werkterreinen in en soms buiten Nederland. Deze werkterreinen, die ook bouwplaatsen kunnen zijn (volgens de definitie van de Arbowet), bevinden zich binnen of buiten de bebouwde kom, op industrieterreinen of in woonwijken, havens en/of (petrochemische) industrie.Als Machinist Wegenbouw voer je met wegenbouwmachines wegenbouwwerkzaamheden uit. Je brengt gesloten verhardingen aan en voert alle voorkomende walswerkzaamheden uit. Je werkt samen met de andere leden van de ploeg en voert met wegenbouwmachines wegenbouwwerkzaamheden uit. Afhankelijk van het soort machine breng je gesloten verhardingen aan en/of ben je aan het walsen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding worden de diverse onderdelen van het werk uitgebreid behandeld. Hierbij leer je hoe verschillende soorten wegenbouwmachines worden toegepast binnen het werkveld en hoe jij deze bestuurt en gebruikt. Reparaties en onderhoud plegen is voor jou geen probleem meer na het volgen van de opleiding. Veiligheid is een belangrijk aspect van de opleiding en wordt uitvoerig behandeld. Zo kun jij altijd jouw veiligheid en die van je collega’s waarborgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.