Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Machinist Hijswerk voer je met hijskranen hijswerkzaamheden uit. Je bent werkzaam bij een onderneming in de bedrijfstak kraanverhuur, bouw en infra en/of transport. Je werkt op verschillende werkterreinen of bouwplaatsen in en soms buiten Nederland, met mogelijk een onregelmatig werkpatroon. Deze werkterreinen, die ook bouwplaatsen kunnen zijn (volgens de definitie van de Arbowet), bevinden zich binnen of buiten de bebouwde kom, op industrieterreinen of in woonwijken, havens en of (petrochemische) industrie. Elk type werkplek heeft zijn kenmerken en beperkingen om het hijswerk uit te voeren. Je kiest die werkmethode die past bij de situatie, omgeving, type kraan en type last.Je bedient de hijskraan en overlegt over de hijswerkzaamheden. Je maakt werkafspraken met de hijsbegeleider over het aanslaan en begeleiden van de last. Als Machinist Hijswerk voer je met hijskranen op diverse locaties hijswerkzaamheden uit. Waar nodig rijd je daarvoor met de hijskraan naar de werkplek of laad je de hijskraan op een transportmiddel voor vervoer naar de werkplek.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je als eerste hoe een hijskraan bedient moet worden. De veiligheidsaspecten die hiermee samengaan leer je allemaal kennen tijdens de opleiding. Hoe moet je goederen oppakken, vervoeren of optillen? Na deze opleiding zit jij op je gemak in de hijskraan en heb je alle nodige kennis onder de knie. Reparaties en onderhoud aan de machine uitvoeren is hiernaast ook een onderdeel van de opleiding, zodat jij voorbereid aan het werk kunt gaan.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.