Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Betonreparateur ben je werkzaam in de betonreparatiebranche. De betonreparatiebranche bestaat vooral uit kleinere bedrijven (minder dan 35 werknemers). Als betonreparateur kan je werkzaam zijn in bedrijven van verschillende grootte. Je werkt zowel bij particulieren als op grote bouwprojecten. Je werkgebied is binnen de weg- en waterbouw, woningbouw, utiliteitsbouw en meestal buiten.Als Betonreparateur repareer je soms bruggen, viaducten, maar ook komt het wel eens voor dat je gevraagd worden om een galerijvloer van een flatgebouw te coaten of om een balkon te repareren. Je werkzaamheden zijn steeds op een andere plek waardoor het werk afwisselend is. Je werkzaamheden bestaan uit handmatig repareren, bouwdelen injecteren, betonspuiten of het afwerken/beschermen van beton. Bij al je werkzaamheden zorg je dat je veilig werkt en je gaat op een verantwoorde wijze om met het milieu. Je werkt meestal samen met één of twee collega´s en je stemt je werkzaamheden af met je leidinggevende (voorman) of uitvoerder.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je wat beton is en wat de precieze eigenschappen hiervan zijn. Het is van belang het materiaal goed te leren kennen om zo het beste werk ermee te kunnen verrichten. Vakken die aangeboden worden zijn onder andere het behandelen van technieken en machines die gebruikt zullen worden in de dagelijkse werkzaamheden van een betonreparateur. Naast het leren kennen van het materiaal, leer je ook hoe dit het beste onderhouden kan worden en hoe jij reparaties moet uitvoeren wanneer er iets mis is. Veilig werken is een belangrijk aspect van de opleiding dat veelvuldig behandeld zal worden.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.