Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als AV-specialist ben je werkzaam in de AV-branche en vooral in audiovisuele productiebedrijven. De audiovisuele productiebedrijven kunnen een deel of de gehele realisatie van programma's uitvoeren; creatief en technisch. Ze maken audiovisuele producties voor uitzending via televisie, radio en internet. Ook kun je werken bij audiovisuele dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels en congrescentra en tijdens evenementen. Je verricht voornamelijk uitvoerende werkzaamheden en je werkt zelfstandig, meestal in een (productie)team.Als AV-specialist werk je met name als freelancer (zzp'er) waarbij je vaak werkt met eigen faciliteiten. Je kunt in vaste dienst zijn, of op tijdelijke contractbasis werken. Het bedrijf waarvoor je werkt kan zelf de nodige faciliteiten in huis hebben, maar het kan ook zijn dat je voor de desbetreffende AV productie moet in- of bijhuren.
Wanneer je als freelancer/ondernemer werkt ben je verantwoordelijk voor de continuïteit van je bedrijf. Het maken van (geluid, beeld, licht) opnames met een goede creatieve en technische kwaliteit is vrij complex. Hiervoor is specialistische kennis noodzakelijk. Bij een live uitzending is een opname overdoen niet mogelijk; wat ten koste gaat van de kwaliteit, dus je moet goed opletten (kijken en luisteren). Je moet hierbij steeds weer snel kunnen werken met de nieuwste apparatuur en software.
Als AV-specialist bepaal je zelf, of op aanwijzing van de regisseur en/of opdrachtgever, welke opnameapparatuur ingezet wordt en welke opnames in welke volgorde opgenomen zullen worden. Jij zorgt daarbij zelfstandig voor een optimaal behoud, correctie of verbetering van de creatieve en technische kwaliteit van de opnames en is verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de apparatuur. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het instrueren van de cast op technisch gebied (mensen voor de camera, acteurs) en het aansturen van verdere crew (medewerkers). Wanneer de AV-specialist projecten leidt, is hij onder andere verantwoordelijk voor het coördineren van het project en het projectteam, voor instructies aan medewerkers en het delegeren van taken.
Opleidingsinhoud
Je leert tijdens de opleiding alles over camera- beeld en geluidstechniek. Je krijgt lessen over camerastandpunten en hoe jij het beste een goed beeld kunt schieten. Daarnaast ga je aan de slag met licht en kleurgebruik, net zoals editen en after effects. Jij leert alles als het gaat om beelden schieten om zo goed aan de slag te kunnen gaan na jouw opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.