Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Medewerker Havenoperaties ben je werkzaam bij een bulk- , containeroverslag-, roro- of stukgoedbedrijf in de haven. Werken in de haven betekent werken in een internationaal centrum van handel, overslag, industrie en distributie, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het werk in de haven is snel en dynamisch. Als Medewerker Havenoperaties ben je medeverantwoordelijk voor het veilige vervoer van lading tussen het schip en andere vervoersmodaliteiten, tussen het schip en de opslag, voor het zonder schade vervoeren van de lading en voor het op juiste wijze vastzetten en losmaken van de lading. Je neemt hiervoor de maatregelen die noodzakelijk zijn.Je werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het laden en lossen van (zee)schepen en andere vervoersmodaliteiten en het vast en los maken van goederen. Je switcht tijdens jouw werk regelmatig tussen het uitvoeren van diverse werkzaamheden, waaronder het bedienen van diverse werktuigen. Daarnaast controleer je de verscheepte en te verschepen lading en werk je indien nodig het ladingdossier bij. Ook ben je als Medewerker Havenoperaties bezig met horizontaal transport van goederen in de haven. Een aantal machines bedien je in eerste instantie onder toezicht. Vaak ben je als beginnend Medewerker havenoperaties nog te jong om jouw rijbewijs te halen en zelfstandig bepaalde werktuigen te bedienen. Pas als je het rijbewijs B hebt gehaald, kan je alle machines (zelfstandig) bedienen.
Je moet in deze functie een probleemoplossend vermogen hebben, met betrekking tot technische mankementen en onverwachte situaties. Je hebt continu aandacht voor eigen en andermans veiligheid en reageert adequaat in onverwachte situaties en bij calamiteiten. Factoren die de uitoefening van het werk bemoeilijken, zijn de onvoorspelbaarheid van het werk ten opzichte van de aankomst- en vertrektijden van schepen. Als Medewerker Havenoperaties werk je daardoor regelmatig onder spanning en onder moeilijke omstandigheden. Daarbij heb je een fysiek en vooral mentaal zwaar beroep waarbij je goed in teamverband kan werken en multifunctioneel inzetbaar bent.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding krijg je verschillende theorievakken. Bij deze vakken kun je denken aan veiligheid, ladingadministratie en haventechniek. Daarnaast wordt alles behandeld op het gebied van opslaan van stukgoed en het werken met containers. Je leert hoe je een vorkheftruck bediend, zowel in theorie als praktijk. Hiervoor zul je ook een certificaat ontvangen. Naast de benodigde theoretische kennis ga je aan de slag binnen de praktijk om échte werkervaring op te doen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.