Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Je werkt als luchtvaartdienstverlener als steward of stewardes in vliegtuigen en op luchthavens. Daarnaast kun je ook bij bedrijven binnen de toeristische sector aan de slag die op luchthavens werkzaam zijn.Of je nou graag met beide benen op de grond wilt blijven staan of juist de lucht in wilt.. alles kan! Je werkt als luchtvaartdienstverlener óf in het vliegtuig (cabinepersoneel), of in en rondom een luchthaven (passagepersoneel). Bij alles wat je doet staat de passagier centraal.
In de cabine geef je instructies, verzorg je je passagiers, stel je mensen gerust, etc. Als je aan de balie werkt neem je bijvoorbeeld tickets in ontvangst, geef je de reizigers een plaats, label je de bagage, beantwoord je vragen over de vlucht en los je problemen op. Je bent dus zowel op de grond als in de lucht de gastvrouw of gastheer, maar ook het gezicht van de luchtvaartmaatschappij.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten van het toekomstige beroep luchtvaartdienstverlener. Algemene luchtvaartkennis en veiligheidsaspecten in de lucht worden behandeld en zijn van groot belang. Het inchecken van passagiers en de regels aan boord zijn ook onderdelen van de opleiding. Daarnaast is het van belang goed te kunnen communiceren met bijvoorbeeld internationale passagiers op de vlucht, het leren van een andere taal is daarom een onderdeel van de opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.