Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als autospuiter werk je bij diverse autobedrijven, zoals autogarages(autoherstelbedrijven), autofabrieken en gespecialiseerde spuiterijen. Je gaat dus aan het werk in de carrosseriebranche. Jouw werkzaamheden voer je uit in de werkplaats.Als autospuiter zorg je ervoor dat de kleur van de auto er zo uit komt te zien zoals je van tevoren doorkrijgt. Je bereidt de behandeling helemaal voor. Daarna voer je de taak zelf uit. Deze taak bestaat uit het voorbereiden van het wagen voor de verf, hierbij moet je denken aan het schuren en het vetvrij maken van de auto en eventueel het aanbrengen van een grondverf. Daarna breng je de gewenste kleur aan en lak je de auto af, waarna je de auto aflevert aan bijvoorbeeld je klant. Ook zorg jij ervoor dat je zowel in kwaliteit en uiterlijk de perfecte resultaat bereikt, zonder dat de klant te lang op zijn auto moet wachten.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over de verschillende aspecten die bij je toekomstige beroep horen. Je leert hoe materiaal en gereedschap moet worden gebruikt zoals verfspuiten of schuurmachines. Je leert hoe voertuigen voorbereidt moeten worden op nieuwe laklagen en hoe onderdelen moeten worden beschermd. Het leren monteren en demonteren van bepaalde onderdelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarnaast krijg je vakken in o.a. gereedschapsleer, grondmaterialen en leer je alles over interne en externe voorbewerkingen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.