Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Traiteur vers heb je voldoende werk in de toekomst. Steeds meer consumenten willen korter in de keuken staan en kopen graag kant-en-klaar maaltijden zoals bijvoorbeeld nasi, stamppot of soep. Het verzinnen en maken van deze producten is jouw taak als Traiteur vers. Als Traiteur vers moet je in kunnen spelen op de veranderende trends in eten. Oog voor trends, houden van koken en lekker eten en een creatieve blik zijn daarom belangrijke eigenschappen die jij moet hebben als Traiteur vers.De belangrijkste taak van jou als Traiteur vers is het maken van warme maaltijden, maaltijdsalades, soepen, broodjes en bijvoorbeeld hartige taarten die in de slagerij verkocht worden. Het samenstellen en verzinnen van het assortiment doe je als Traiteur vers in samenwerking met de ondernemer. Uiteraard houd je daarbij rekening met de klanten en hun wensen. Omdat je bezig bent met het maken van bijvoorbeeld maaltijden, heb je als Traiteur vers kennis van koken, ingrediënten en recepten. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop en het beheer van de voorraad. Uiteraard ben je goed in staat om je collega’s die verantwoordelijk zijn voor de verkoop goed uit te leggen hoe de producten gemaakt zijn. Zo kunnen zij hun klanten weer goed advies geven.
Je bent gekwalificeerd om werkzaamheden uit te voeren in de verse voedingsbranche in de ambachtelijke slagerij of als poelier. Als Traiteur vers werk je in teamverband samen met de productie- en verkoopmedewerkers, winkelslager en de chef. Je werkt tijdens de productie en ontwikkeling van traiteurartikelen in de productieruimte van de winkel. Bij het verkopen en presenteren van traiteurartikelen sta je achter het verkoopmeubel in de winkel. Je bent verantwoordelijk voor het samenstellen van het traiteurassortiment en ontwikkelt producten, past bestaande recepturen aan en calculeert producten uit. Als Traiteur vers maak je de productieplanning en past deze toe.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer jij alles over het bereiden van vlees en verschillende gerechten. Je experimenteert met ingrediënten en leert over de eigenschappen van het voedsel om zo de beste smaak naar voren te laten komen. Je leiderschapskwaliteiten worden tijdens de opleiding gestimuleerd om zo toekomstige medewerkers het beste te kunnen aansturen. Hygiëne en voedselkwaliteit zijn van immens belang wanneer je aan de slag gaat, hier worden lessen in gegeven. Marketing en planning zijn ook onderdelen die voorbijkomen tijdens de opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.