MBO Amersfoort

Orthopedisch Technisch Medewerker

Richting binnen: Othopedisch Technisch Medewerker

MBO-opleiding
25861
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Orthopedisch Technisch Medewerker maak je lichaamsgebonden producten voor mensen die lichamelijke beperkingen hebben. Deze producten kun je verdelen in twee categorieën, namelijk prothesen en orthesen. Prothesen zijn producten die lichaamsdelen vervangen en orthesen zijn producten die het lichaam ondersteunen. Je werkt in een werkplaats van een orthopedisch bedrijf. Waar je deel uit maakt van een team van technische medewerkers. Je werkt voornamelijk zelfstandig.

Tijdens je werkzaamheden ontvang je een werkorderkaart. Hierin staat wat voor product je gaat maken. Op basis hiervan maak je voor jezelf een planning en verzamel je de benodigde gereedschappen en materialen. Je krijgt een gipsmal aangeleverd. Hierin breng je aan de binnenkant talkpoeder en zeepwater aan. Je giet gips in de mal en laat het vervolgens uitharden. Op basis van tekeningen werk je het model verder af. Het komt ook vaak voor dat je halffabrikaten bewerkt. Dit zijn losse onderdelen die je aan elkaar lijmt, klinkt of bevestigd. Je brengt bij het pasklaar maken van de orthese, pasbanden aan en zorg je dat het product glad afgewerkt wordt. Voor het vervaardigen van prothesen, bestaan je werkzaamheden uit het vervaardigen van de prothesekoker, opbouwen en uitlijnen van de prothese, pasklaar maken, corrigeren en het afwerken ervan.

In dit beroep stel je hoge eisen aan de producten die je maakt. Je bent trots op hetgeen wat jij als orthopedisch technisch medewerker gemaakt hebt. Dit omdat je geïnteresseerd bent in de aandoeningen die mensen hebben en jij hen helpt om beter te kunnen leven. Je werkt ordelijk, nauwkeurig en systematisch. Want je hebt vaak met deadlines te maken hebt. Je houdt hierbij de kwaliteit van je werk scherp in de gaten. Ieder product is op zich uniek en dat vergt goede concentratievermogen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je niet alleen technische aspecten van je toekomstige beroep kennen. Je leert het menselijk lichaam kennen. Bewegingen en functies van het lichaam worden uitvoerig behandeld tijdens de opleiding, zodat jij de beste ontwikkelingen kunt creëren voor het lichaam. Je leert welke prothesen en orthesen moeten worden toegepast bij verschillende problemen. Daarnaast leer je de apparaten en gereedschappen kennen die je nodig hebt. Naast de lessen over de ontwikkeling van deze prothesen, leer je ook hoe deze goed onderhouden worden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt over een goed technisch inzicht en hebt een interesse in het werken met machines en installaties. Je kunt goed instructies opvolgen en wilt graag aan de slag.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.