Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Orthopedisch schoentechnisch medewerker maak je passchoenen van thermoplastisch materiaal of leer. Je helpt mee met het vervaardigen van speciale schoenen voor mensen die ongemak hebben bij het lopen. Je maakt leesten van gips, hout en kunststof. Op een ambachtelijk wijze werk je mee aan het maken van schoenen. Je werkt veel met je handen en machines. Je werkt op een werkplaats bij een orthopedische schoentechnische bedrijf waarbij je zelfstandig werkt en deel uitmaakt van een team.Tijdens je werkzaamheden begin je met het lezen van de werkorderkaart. Hierin staat wat voor leest je moet maken. Een leest is heeft een vorm van een voet die met behulp van een gipsmodel gemaakt wordt. Deze kunnen van kunststof, hout of aluminium zijn. Wanneer je een gegoten leest maakt, isoleer je eerst de huls. Vervolgens giet je de huls en pel je deze af. Vervolgens smeer je met de juiste materialen de leest in een goede vorm. Wanneer je orthopedische werkzaamheden uitvoert, verricht je aanpassingen aan de schacht (zijkant van een schoen) en/of onderwerk (hak van een schoen). Je controleert of de schoen goed gemaakt is en verzonden kan worden naar de klant.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding tot Orthopedisch schoentechnisch medewerker leer je werken met verschillende materialen, zoals: kurk, leer, hout, gips en kunststof. Het werken met machines en gereedschappen die jij als Orthopedisch schoentechnisch medewerker nodig zult hebben, komt ook aan bod. Daarnaast leer je rekening te houden met de eigenschappen van de verschillende soorten materialen, zodat jij straks de mooiste schoenen kunt maken!Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.