Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het succesvol afronden van de opleiding Medewerker Gehandicaptenzorg kun je aan het werk bij instellingen voor gehandicapten, bij de mensen thuis of bij een onderwijsinstelling voor gehandicapten. Je kunt verschillende functies vervullen zoals activiteitenbegeleider, woonbegeleider, groepsleider, adviseur, etc.Als medewerker gehandicaptenzorg werk je met mensen die een verstandelijke, lichamelijke of een zintuiglijke beperking hebben. Je krijgt te maken met verschillende leeftijdsgroepen en verschillende hulpvragen. Je bent breed inzetbaar en je werkzaamheden bestaan zowel uit uitvoerende als coördinerende taken. Je coördineert de ondersteuning en biedt hulp op die gebieden waar deze mensen belemmeringen ondervinden. Je sluit daarbij aan op wat de zorgvrager vraagt en helpt hem bij het maken van eigen keuzes om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen en werken. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de situatie van deze mensen en als een vertrouwenspersoon kunnen optreden. In sommige gevallen neem je contact op met de ouders of wettelijke vertegenwoordigers van de zorgvrager.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding komen verschillende methodieken naar voren. Je leert hoe je het beste een plan opstelt met een cliënt waarbij je bespreekt hoe je hem/haar kunt helpen. Jij bent de persoon die de je cliënt begeleid bij het zelfstandig wonen, huishouding of persoonlijke verzorging.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.