Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Lijkt het je leuk om hulp en pedagogische begeleiding te geven aan kinderen en jong volwassenen? In de kinderopvang, de gehandicaptenzorg of het basisonderwijs? Dan past het beroep sociaal pedagogisch werker helemaal bij jou. Als pedagogisch werker kun je werk vinden in de jeugdzorg, kinderopvang of in een peuterspeelzaal. Je kunt werken als groepsleid(st)er, peuterwerker, gezinsondersteuning en woonbegeleider jeugd.Je bent bezig met de zorg- en hulpverlening aan kinderen, ouderen en volwassenen die een handicap, ziekte of vervelende thuissituatie hebben. Hiervoor hebben zij mensen nodig om met hen te praten en te helpen weer gelukkig in de samenleving te kunnen zijn. Je probeert voor deze mensen in overleg met docenten, ouders en verzorgers een oplossing te vinden voor verschillende soorten problemen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang krijg je les in pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Je leert omgaan met kinderen en hun ouders. Naast de vakken sport, spel en drama ga je ook de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.