Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Trainer-coach/Instructeur bied je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aan. Je draagt zorg voor een goede uitvoering van de door jou georganiseerde wedstrijden, toernooien en evenementen. Je kunt werk vinden bij sportverenigingen, fitnesscentra, buitensportondernemingen, defensie en bij sport- en bewegingscentra.Als trainer/coach zijn jouw voornaamste taken het verzorgen, voorbereiden, uitvoeren en evalueren van trainingen en lessen op het gebied van sport en beweging. Het kan hierbij om verschillende doelgroepen gaan. Dit kunnen ouderen zijn, mensen met een beperking, mensen met bepaalde fysieke klachten, een chronische aandoening of getalenteerde sporters die spelen op competitief- of topsportniveau.
Jij stimuleert en adviseert de sporters over de mogelijkheden en je begeleidt minder ervaren collega’s en/of stagiaires. Daarnaast zet je (nieuwe) activiteiten op en zorgt dat deze goed worden uitgevoerd. Je helpt en denkt mee om nieuwe deelnemers te werven en je onderhoud contacten met bedrijven en organisaties die iets voor jouw club, vereniging of bedrijf kunnen betekenen. Ook denk je mee over de plannen voor de lange termijn.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Trainer-coach/Instructeur zul je leren activeren, organiseren, coachen en stimulerend leiding geven. Daarnaast leer je ook trainingen voor te bereiden en hoe je verschillende opzetten kunt gebruiken. Naast deze vakken volg je ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.