Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Buurtsportcoaches hebben de taak om meer mensen te laten sporten en bewegen in de buurt. Ze leggen verbinding tussen aanbieders van sport en gezondheidszorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs.Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Je motiveert ze dus om actief te zijn én natuurlijk te blijven! Het gaat om projecten waarbij je bijvoorbeeld de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar aan laat sluiten, maar natuurlijk ook om het organiseren van bijvoorbeeld een sportevenement of –toernooi. Binnen het onderwijs bestaat jouw taak uit het geven van lessen (bewegingsonderwijs) onder begeleiding van een leraar. Je bekijkt eerst wat het probleem is en maakt vervolgens een plan van aanpak. Ook ben jij degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit plan.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je jouw leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen om zo het beste uit jezelf en je werk te kunnen halen. Je leert hoe een plan van aanpak wordt opgesteld en aan welke eisen dit moet voldoen. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor het opstellen van verschillende sport- en bewegingsprogramma’s die je later ook gebruikt in je werk. Je leert hoe verschillende projecten moeten worden uitgevoerd en hoe jij deze het beste kan coördineren.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.