Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Bewegingsagoog kun je werk vinden in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, in de jeugdhulpverlening of in revalidatiecentra.Als bewegingsagoog houd jij je bezig met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van een sport- en bewegingsaanbod voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. Je werkzaamheden zijn gericht op het bevorderen van de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van de groep of het individu. Daarnaast hou je je bezig met het optimaliseren van bewegingsgedrag. Tijdens je werk krijg je te maken met mensen die lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben. Ook psychische en gedragsproblemen horen hierbij. Je moet je goed inleven in deze mensen. Je kunt dus ook goed omgaan met de emoties van jouw patiënten. Je werkt voornamelijk zelfstandig, maar weet specialisten in te schakelen wanneer dat nodig is.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Bewegingsagoog leer je diverse mensen te begeleiden en ondersteunen bij bewegingsactiviteiten. Zelf leer je eerst ook diverse sporten als fitness, turnen en zwemmen. Naast het leren van leiding geven en projecten uitvoeren, zul je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.