Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als sport en bewegingsleider kun je werk vinden in onder meer een fitnesscentrum, sportvereniging, gezondheidscentra, buitensportondernemingen of bij defensie en justitiële inrichtingen.Als sport en bewegingsleider ben je klantgericht en help je bij het organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten. Je begeleidt de deelnemers en houdt overzicht over de groep. Daarnaast is het ook belangrijk om de individuele deelnemer in de gaten te houden. Je houdt tijdens je werk altijd rekening met de gezondheid en de fysieke veiligheid van de deelnemers. Ook maak je les- en trainingsplannen. Dit doe je op basis van instructie van je leidinggevende. Ook zorg je ervoor dat de benodigde materialen aanwezig zijn.
Opleidingsinhoud
Je leert anderen begeleiden op de beste manier mogelijk. Je leert hoe een sportles het beste in elkaar gezet kan worden en leert je kennis over fysieke activiteiten om te zetten in goede lessen en bijvoorbeeld toernooien. Je leert daarnaast andere sporten kennen om zo breed mogelijk opgeleid te kunnen zijn als het gaat om sport. Vakken als zwemmen, trainen en gezondheid en EHBO zijn andere vakken die behandeld worden tijdens je opleiding, alles om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je latere werk.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.