Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Fashion Tailor kun je werk vinden bij bedrijven of ateliers die zich bezighouden met confectiemaatkleding, kledingreparatie of het aanpassen van confectie. Daarnaast kun je ook terecht bij een reconditioneringsbedrijf óf je gaat als zelfstandig ondernemer aan de slagDeFashion Tailor zorgt voor een optimaal productieproces binnen de afdeling en het bedrijf. Je bent het gezicht van de afdeling of het bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor het aantrekken, selecteren en aanstellen van personeel. Daarnaast volg je de marktontwikkelingen en trends op het gebied van mode en maatkleding en je ziet omzetkansen om op in te spelen. Verder zorg je voor bekendheid van het product bij de juiste doelgroep. Je moet bij je werkzaamheden altijd rekening houden met de geldende veiligheidsregels en de arbo-eisen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over de benodigdheden bij het maken van kleding. Je leert planningen maken en de verkoop aspecten die bij het beroep horen. Daarnaast worden je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkeld om later alles uit je team te kunnen halen. Je leert verschillende technieken die nodig zijn om kleding te maken en leert verschillende soorten stoffen kennen. Hoe deze worden toegepast en worden gebruikt tijdens de werkzaamheden is een belangrijk aspect van de opleiding.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.