Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als allround schoonheidsspecialist kan je aan de slag als zelfstandige, maar ook bij bijvoorbeeld een wellness-centrum, schoonheidssalon, sauna of parfumerie.Omdat veel vrouwen en steeds meer mannen zich bezig houden met innerlijke én uiterlijke schoonheid zijn het gouden tijden voor de schoonheidsspecialist. Mensen houden zich niet alleen bezig met de uiterlijke schoonheid, maar ook met de gezondheid van hun gezicht en lichaam (de conditie van de huid).
Je bent vooral bezig met verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat het lichaam en gezicht van je klanten mooi, gezond en verzorgd zijn. Je adviseert de klant over zijn of haar huidtype en je geeft aan welke producten zij het beste kunnen gebruiken voor een optimale verzorging. Daarnaast voer je verschillende behandelingen uit zoals gezichtsbehandelingen, massages, ontharen en visagie. Als allround schoonheidsspecialist ben je vaak gespecialiseerd in één of twee behandelmethodes, zoals de behandeling van acné of epilatie.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Allround Schoonheidsspecialiste leer je over verschillende huidtypes en welke producten en methoden je moet kiezen voor deze huid. Verder leer je veel over hygiëne, huidproblemen en verzorgingsproducten. Naar lessen over ondernemen en therapieën ga je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.