Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als schoonheidsspecialist kan je aan de slag als zelfstandig ondernemer met een eigen beauty salon maar je kunt ook werken bij bijvoorbeeld een wellness-centrum, schoonheidssalon, sauna of parfumerie.Omdat veel vrouwen en ook steeds meer mannen zich bezig houden met innerlijke en uiterlijke schoonheid zijn het gouden tijden voor de schoonheidsspecialist. Mensen houden zich niet alleen bezig met uiterlijke schoonheid, maar ook met de gezondheid van hun gezicht, lichaam en handen (de conditie van de huid).
Waar een allround schoonheidsspecialist vaak gespecialiseerd is in bepaalde behandelingen, houd jij je meestal bezig met de dagelijkse behandelingen. Je reinigt de huid, epileert, masseert, verzorgt de handen, et cetera. Je adviseert de klant over zijn of haar huidtype en geeft aan welke producten zij het beste kunnen gebruiken voor een optimale verzorging. Alles wat je doet stem je vooraf af met je klant. Tot slot houd je je ook bezig met de administratieve en bijvoorbeeld facilitaire zaken die bij dit beroep komen kijken.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding Schoonheidsspecialist leer je over verschillende huidtypes en welke producten en methoden je moet kiezen voor de huid. Verder leer je veel over hygiëne, huidproblemen en verzorgingsproducten. Naast lessen over hoe je een behandelplan kunt opstellen ga je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.