Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Plaatwerker in de vliegtuigbouw maak en verwerk je producten van plaatmateriaal. Dit doe je aan de hand van een tekening die is gemaakt met de gegevens van de constructeurs. Soms krijg je ook plaatmateriaal aangeleverd waarop je zelf lichte aanpassingen moet maken. Als plaatwerker zorg je ervoor dat alle delen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd zodat de vorm en stroomlijn precies is zoals die moet zijn. Natuurlijk is een veilige constructie ook belangrijk want een vliegtuig wordt blootgesteld aan vele krachten. Als Plaatbewerker zorg je ervoor dat je werk voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan de constructie. Je hebt hiervoor kennis nodig van lichtgewichtconstructies en je moet systematisch, geconcentreerd, veilig en volgens voorschriften kunnen werken.Als Plaatwerker vervaardig en bewerk je plaatmateriaal zodanig dat er vliegtuigonderdelen ontstaan die in een andere stap in het productieproces worden gebruikt bij het samenbouwen tot samengestelde vliegtuigonderdelen. Je verricht alle voorkomende 2D en 3D bewerkingen. Jij bent als Plaatwerker de vakman en gebruikt in je werk mallen, handgereedschappen, zowel conventionele als van toepassing zijnde CNC-machines en diverse hulpmiddelen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding plaatwerker vliegtuigbouw leer jij alles over precies werken en het bewerken van plaatmateriaal en kusntstof. De verschillende apparaten, machines en gereedschappen die in je werk terugkomen worden uitgebreid behandeld tijdens de studie. Veilg werken wordt tevens behandeld, zodat jij op ieder moment weet hoe je veilig moet handelen.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.